Var dag är varje dag, måndagar likaväl som söndagar. Det är fest, det är sorg, alldagligt, kul och ibland lite gråtrist.
Det som är vardag för mig kan vara fest- och ledigdag för andra.
Jag målar inte krus på salstapeter, jag målar bilder av människor och skeenden med min penna, tangentbord och kameralins. Jag försöker fånga och förmedla till andra vad jag har sett och upplevt. Text och bild hör ihop. Jag börjar ofta med bilden sen lägger jag ut texten så att det jag vill förmedla blir begripligt.
I bilderna, bakom kameran, vill jag fånga ögonblicket. Ibland möts kamerans lins, mina ögon och det jag har framför mig i en kort sekund. Det kan vara en människas ögon eller en båt som passerar. Då får bilden ett liv, en extra stuns.
Jag vill spegla verkligheten i såväl texter som bilder. Det handlar om att fånga karaktären hos dem jag intervjuar, inte bara i text utan även i bild. Jag gillar när- och helbilder för att fånga helheter. Bilden kompletterar textens innehåll. En bild säger mer än tusen ord, sägs det.
220 kr inkl moms (frakt tillkommer)
Leksands Prostgård
En medelpunkt i socknens liv
Berättelser och historik
Granne med Leksands kyrka ligger prostgården. Här har sockens kykoherde bott och fått sin försörjning sen medeltiden. Leksand var ett stort pastorat en av de största i Dalarna och lockade välmeriterade präster. Många byggnader är kvar sen den tid då jordbruket var i gång.Bostaden, en sexdelad "salsplan" i två våningar plus vind, är fortfarande prästbostad.
Boken lyfter fram ett lokalt exempel på hur det gamla Sverige fungerade. Prostgården var ett nav i socknen och i dagens Leksand är det lätt att avläsa spåren från det stora jordbruket.
Boken finns att köpa på Lundells i Leksand, Bokus eller via den här hemsidan
200 kr inkl moms (frakt tillkommer)
Farfars Rötter nystar inte bara upp familjens alla frågor och funderingar på varifrån vi kommer, alla varför det blev så och hur det blev si. Det är också en resa i tid och rum i gotlandsmyllan med inblickar i människors liv och öden från tidigt 1700-tal till tiden efter första världskriget. Det är män, kvinnor och barn som färgar höstlöven på släktträdens grenar och ger näring till berättelsen.
Det är i När allting börjar. Därifrån kommer Nils, son till båtsman Lars Nilsson Fulltupp Ekelöf. Nils gör första klassresan och blir bonde på Myrsjö i Stenkumla. Hans son blir handlande och borgare i Visby, en man med känslor som friar till sin hustru brevledes för ”det är så svårt att framställa en sådan fråga muntligen”.
Boken finns att köpa i Visby (Wessmans och Norrbys), Lundells i Leksand, Bokus eller via den här hemsidan
300 kr inkl moms (frakt tillkommer)
Farfars Båtar 1867-1993 - från kalkskutor till bilfärjor - tre generationer Myrsten med Slite som hemmahamn - är en uppföljning av Farfars Rötter. Den handlar om processen från segel, ånga och motor, från lastfartyg till färjetrafik. först ut är Johan Niclas Myrsten. Han har som mål att utöka Gotlands handelsflotta så mycket som möjligt. Hans son, Gustaf Myrsten satsar på ångan och bildar med sin bror och hustru och morbror Rederi AB Volo. Gustafs son Carl Bertil bildar Rederi AB Slite,överger lastfartygen och drar igång färjetrafik till Åland med tre av sina syskon. Trafiken blev sedan en del av Vikinglinjen fram till 1993.
Sagt om Farfars Båtar
Nu släpper Charlotte sin andra bok om familjens sjöfartshistoria som tar sin början 1867 i Slite på Gotland och sträcker sig till konkursen 1993.
Otroligt roligt med dessa fantastiska framgångssagor i familjen, men jag man slås av hur mycket motgångar, fallgropar och konkurser det funnits genom århundradena. En naturlig del av entreprenörsskapet helt enkelt, resan är ofta viktigare än resultatet och en krasch kan betyda början på något nytt (Richard L)
Boken finns att köpa i Visby (Wessmans och Norrbys), Lundells i Leksand, Mariehamns Bokhandel och Lisco bokhandel i Mariehamn, Tias bokhandel i Hangö/Finland, Bokus…
eller via den här hemsidan
200 kr inkl moms (frakt tillkommer)
Tolv år på Kyrkudden - Leksand 2001-2013
av Fredrik Lautmann
Fredrik Lautmann minns åren i Leksand som kyrkoherde i en tid som präglades av förändringar.
Strandpromenaden och Via Sacra, utbyggnad av Leksands kyrka. Förändring av området kring hockeyarenan och parkeringar. En kyrka mitt i livet. Ett stycke Leksandshistoria.
Boken är redigerad och illustrerad med bilder av Charlotte Lautmann.
Fredrik Lautmaann var kyrkoherde i Leksand, Djura och Silansnäs pastorat och kontraktsprost i Nedansiljans kontrakt 2001-2013
Boken finns att köpa i Leksand på Lundells bokhandel, Bokus… eller via den här hemsidan
150 kr inkl moms (frakt tillkommer)
Himlaspelet i bilder - 2016-2018
av Charlotte Lautmann
Charlotte Lautmann har under spelåren 2016-2018 dokumenterat Himlaspelet i bilder. Inför spelet 2022 har hon valt att publicera ett urvsl i den här boken.
Charlotte Lautmann har varit kassör i föreningen Himlaspelet 2005-2009 och dess ordförande 2013-2018
Boken finns att köpa i Leksand på Lundells bokhandel, Bokus… eller via den här hemsidan
50 kr inkl moms (frakt tillkommer)
30 kr inkl moms (frakt tillkommer)
Text&Idé&Bild
har även givit ut
Tappade maskor (1994)
av Monica Rindeskär och Charlotte Lautmann
Sotiga Skor (1994)
av Anna Stina Larsson, illustrerad av Pia Lind
Leksandsklädd
en bok om Leksandsdräkten. Finns till försäljning på Hemslöjden och Lundells bokhandel i Leksand.
Utgiven 2013 av Leksands Hemslöjds vänner.
Utgiven i en andra upplaga 2023 augusti.
Redaktör/Foto/Layout:
Charlotte Lautmann
Copyright © All Rights Reserved